logo-print

Επικυρώθηκε απόφαση της Κομισιόν για εξαίρεση αγροτικών δαπανών στην Ελλάδα από τη χρηματοδότηση της ΕΕ

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ ακύρωσε μερικώς την απόφαση της Επιτροπής για τον καπνό, και την επιβεβαίωσε για το βόειο και αιγοπρόβειο κρέατος

17/12/2015

16/11/2017

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσε χθες, σε μεγάλο βαθμό, την απόφαση της Κομισιόν να εξαιρέσει από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ορισμένες δαπάνες στις οποίες είχαν προβεί οι ελληνικοί οργανισμοί πληρωμών στους τομείς του βοείου κρέατος, του αιγοπρόβειου κρέατος και του καπνού, τα οικονομικά έτη 2007, 2008 και 2009.

Οι δαπάνες, συνολικής αξίας 3.686.189,20 ευρώ, είχαν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΕΓΤΠΕ), τμήμα Εγγυήσεων, και η Κομισιόν ζήτησε την εξαίρεσή τους από τη χρηματοδότηση, διότι δεν ήταν σύμφωνες με τους κανόνες της ΕΕ.

Το ιστορικό

Το Νοέμβριο 2010, κατόπιν έρευνας που διενεργήθηκε από τις 17 έως τις 20 Απριλίου 2007, η Επιτροπή γνωστοποίησε στην Ελλάδα την πρόθεσή της να αποκλείσει από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορισμένες δαπάνες που είχε πραγματοποιήσει στον τομέα της κοινής γεωργικής πολιτικής όσον αφορά τα οικονομικά έτη 2007, 2008 και 2009.

Το Φεβρουάριο 2013, με την απόφαση 2013/123/ΕΕ η Επιτροπή εξαίρεσε από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ άλλων, δαπάνες ύψους 3.686.189,20 ευρώ στις οποίες είχαν προβεί οι ελληνικοί οργανισμοί πληρωμών στους τομείς του βοείου κρέατος, του αιγοπρόβειου κρέατος και του καπνού, όσον αφορά τα οικονομικά έτη 2007, 2008 και 2009  και οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΕΓΤΠΕ), τμήμα Εγγυήσεων, διότι δεν ήταν σύμφωνες με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

H Ελλάδα ζήτησε από το Γενικό Δικαστήριο την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής προβάλλοντας την παράβαση ορισμένων διατάξεων του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πεπλανημένη εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών και την πλημμελή και ενέχουσα αντιφάσεις αιτιολογία.

Η απόφαση

Με τη σημερινή του απόφαση το Γενικό Δικαστήριο κρίνει ορθή, βάσει του κανονισμού 1782/2003, την απόφαση της Επιτροπής όσον αφορά τους τομείς του βοείου και του αιγοπρόβειου κρέατος, την ακυρώνει εντούτοις κατά το μέρος που αποκλείει ορισμένες δαπάνες που πραγματοποίησε η Ελλάδα στον τομέα του καπνού όσον αφορά το έτος υποβολής αιτήσεων 2006.

Συγκεκριμένα, το Γενικό Δικαστήριο διαπιστώνει δύο πλημμέλειες ως προς τους βασικούς ελέγχους στον τομέα του καπνού:

  • την ύπαρξη «χρονικής περιόδου (δύο σχεδόν μηνών) χωρίς ελέγχους κατά το έτος 2006» και
  • την «έλλειψη βασικών ελέγχων στις μεταποιητικές επιχειρήσεις κατά τα έτη 2006 και 2007».

Το Γενικό Δικαστήριο κρίνει ότι υφίσταται πρόδηλη αντίφαση μεταξύ της αιτιολογίας της τελικής θέσης και εκείνης που περιλαμβάνεται στη συνοπτική έκθεση.

Ενώ η συνοπτική έκθεση κάνει λόγο για «το έτος υποβολής αιτήσεων 2007», η τελική θέση μνημονεύει τα «έτη υποβολής αιτήσεων 2006 και 2007». Επομένως, δεν μπορεί να γίνει δεκτό ότι η πλημμέλεια σχετικά με την «περίοδο (σχεδόν δύο μηνών) χωρίς ελέγχους κατά το έτος 2006» αντιμετωπίσθηκε ως δευτερευούσης σημασίας, και ότι μόνον η πλημμέλεια σχετικά με την «έλλειψη βασικών ελέγχων στις μεταποιητικές επιχειρήσεις το 2006 και το 2007» ελήφθη υπόψη κατά τον καθορισμό του ύψους της δημοσιονομικής διόρθωσης όσον αφορά το έτος υποβολής αιτήσεων 2006.

Η αντίφαση ως προς την αιτιολογία μεταξύ της συνοπτικής εκθέσεως και των λοιπών σχετικών εγγράφων της διοικητικής διαδικασίας, δεν παρέχει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να λάβει γνώση της πραγματικής αιτιολογίας της προσβαλλομένης απόφασης όσον αφορά την επιβληθείσα δημοσιονομική διόρθωση για τις ενισχύσεις σχετικά με το έτος υποβολής αιτήσεων 2006 στον τομέα του καπνού.

Ως εκ τούτου, το Γενικό Δικαστήριο ακυρώνει την εκτελεστική απόφαση 2013/123/ΕΕ κατά το μέρος που αποκλείει ορισμένες δαπάνες τις οποίες πραγματοποίησε η Ελλάδα στον τομέα του καπνού, όσον αφορά το έτος υποβολής αιτήσεων 2006.

Κατά της αποφάσεως του Γενικού Δικαστηρίου μπορεί να ασκηθεί αναίρεση, περιοριζόμενη σε νομικά ζητήματα, ενώπιον του Δικαστηρίου, εντός δύο μηνών από της κοινοποιήσεώς της.

Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί τις επόμενες μέρες.

Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Ποινικός Κώδικας Ι