logo-print

Απερρίφθη η προσφυγή της Ελλάδας για το πρόγραμμα "Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου"

Δεν ακυρώνεται η απόφαση της Κομισιόν περί αποκλεισμού από τη χρηματοδότηση της Ένωσης ποσού ύψους 72.105.592,41 ευρώ

19/09/2017

16/11/2017

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε με σημερινή απόφασή του την  προσφυγή της Ελλάδας σχετικά με τη μείωση της χρηματοδοτικής συνδρομής για το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου".

Το 2011, η Ελλάδα υπέβαλε στην Επιτροπή δήλωση περατώσεως του επιχειρησιακού προγράμματος Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου για τα έτη 2000 έως 2006.

Το 2013, η Επιτροπή πρότεινε την εφαρμογή δημοσιονομικής διορθώσεως συνολικού ύψους 94.465.089,65 ευρώ, που αντιστοιχούσε στη διαφορά μεταξύ του ποσού των ενισχύσεων που καταβλήθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΕΓΤΠΕ) και του ποσού της οφειλομένης συνεισφοράς όσον αφορά το επίμαχο επιχειρησιακό πρόγραμμα.

Οι ελληνικές αρχές υποστήριξαν ότι οι παρατυπίες που διαπιστώθηκαν είχαν ήδη αποτελέσει το αντικείμενο κατάλληλων διορθώσεων οι οποίες εκμηδένισαν τον κίνδυνο ζημίας για το ΕΓΤΠΕ, οπότε για τις παρατυπίες αυτές δεν θα μπορούσε να επιβληθεί νέα διόρθωση από την Επιτροπή.

Το 2015, η Επιτροπή γνωστοποίησε στις ελληνικές αρχές την τελική θέση της, ήτοι τον αποκλεισμό από τη χρηματοδότηση της Ένωσης στο πλαίσιο του ΕΓΤΠΕ ποσού ύψους 72.105.592,41 ευρώ.

Με δικόγραφο που κατέθεσε στο Γενικό Δικαστήριο στις 2 Ιουνίου 2015, η Ελλάδα ζήτησε την ακύρωση της αποφάσεως της Επιτροπής.

Με τη σημερινή του απόφαση το Γενικό Δικαστήριο διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, ότι η Επιτροπή εξέτασε δεόντως τις οικονομικές διορθώσεις που είχε εφαρμόσει η Ελλάδα και αποφάσισε να εφαρμόσει δημοσιονομικές διορθώσεις υψηλότερες του ποσού που είχε γίνει δεκτό από τις ελληνικές αρχές μόνον αφού τις θεώρησε πολύ χαμηλές σε σχέση με τις διαπιστωθείσες παρατυπίες.

Επιπλέον, το Γενικό Δικαστήριο διαπιστώνει ότι η Ελλάδα αβασίμως υποστηρίζει ότι η προσβαλλόμενη απόφαση παραβίασε την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής, καθώς και ότι δεν απέδειξε παραβίαση ούτε της αρχής ne bis in idem ούτε της αρχής της αναλογικότητας.

Δείτε την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου εδώ.

Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21
Κληρονομικό Δίκαιο Στ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send