logo-print

Η Κολομβία αποποινικοποίησε τη χρήση μαριχουάνας για ιατρική χρήση

04/01/2016

29/01/2018

Η απόλυση υπό όρο στην ποινική νομοθεσία των ναρκωτικών

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΠΑΛΝΑΚΟΣ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΚΟΥΤΕΛΗ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

Η Κολομβία νομιμοποίησε τη χρήση μαριχουάνας για ιατρική χρήση.

Η νέα ρύθμιση καθιστά νόμιμη την καλλιέργεια, επεξεργασία, εισαγωγή και εξαγωγή μαριχουάνας για ιατρική ή επιστημονική χρήση, βάζοντας την χώρα στο προσκήνιο της μάχης κατά των ασθενειών παγκοσμίως, καθώς επιτρέπει στις φαρμακευτικές εταιρίες να κατασκευάζουν και να εξάγουν φάρμακα που έχουν ως βάση τους ουσίες από το συγκεκριμένο φυτό.

Η νομιμοποίηση της Μαριχουάνας παραμένει ένα αμφιλεγόμενο θέμα, αλλά φαίνεται πως υιοθετείται από όλο και περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Τον προηγούμενο μήνα το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικό επέτρεψε σε τέσσερις ιδιώτες να καλλιεργούν και να κάνουν χρήση μαριχουάνας, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματικό να απαγορεύεται η καλλιέργεια μαριχουάνας για προσωπική χρήση.

Παρόλο που η εφαρμογή της απόφασης περιορίζεται στα μέρη της υπόθεσης, γίνεται εμφανής μια σαφής τάση προς την καθολική νομιμοποίηση της μαριχουάνας στη χώρα.

Επίσης η Ουρουγουάη νομιμοποίησε τη καλλιέργεια και πώληση μαριχουάνας το 2013, ενώ η Κολομβία έχει αποποινικοποιήσει ήδη από το 2012 την κατοχή μικροποσοτήτων για προσωπική χρήση.

Αντίστοιχα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Αργεντινής έκρινε το 2009 ότι η κατοχή μικροποσοτήτων μαριχουάνας για προσωπική και ιδιωτική χρήση δεν είναι παράνομη εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα τρίτων.

Πηγή: jurist.org

Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η επιμέλεια του παιδιού κατά τον Αστικό Κώδικα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ