logo-print

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Μέτρια η απόδοση της Task Force στην Ελλάδα

Αναποτελεσματική σε ορισμένες περιπτώσεις η παροχή τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα κατά τη εφαρμογή του Μνημονίου - Δείτε αναλυτικά την έκθεση

23/02/2016

29/01/2018

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11

Αναποτελεσματική σε ορισμένες περιπτώσεις και επιδεχόμενη βελτιώσεων - κυρίως λόγω της χρονικής πίεσης - αν και συνολικά λειτουργική και καινοτόμος ήταν η διαδικασία παροχής τεχνικής βοήθειας της Ομάδας δράσης για την Ελλάδα (ΟΔΕ), σύμφωνα με την ειδική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η ΟΔΕ, αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες του δημοσίου τομέα άλλων κρατών μελών, διεθνών οργανισμών και του ιδιωτικού τομέα, δημιουργήθηκε το 2011 με στόχο να υποστηρίξει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων του Μνημονίου που συμφωνήθηκαν με την Τρόικα και τις ελληνικές αρχές.

Καθοριστικοί παράγοντες για τις συγκεκριμένες ελλείψεις ήταν η εσπευσμένη σύσταση της ομάδας, χωρίς να υπάρχει ένα έγγραφο στρατηγικής στο οποίο να βασίζει τη παροχή της τεχνικής βοήθειας.

Παράλληλα, η ασταθής πολιτική κατάσταση και ο επείγον χαρακτήρας των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων είχαν ως αποτέλεσμα η τεχνική βοήθεια να παρασχεθεί με αποτελεσματικό τρόπο στις αρχές, αλλά χωρίς να ασκεί πάντα επιρροή στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

Η έκθεση περιλαμβάνει και συστάσεις για την πιο αποτελεσματική λειτουργία των φορέων παροχής τεχνικής βοήθειας που μπορεί να συσταθούν στο μέλλον.

Ολόκληρη την ειδική έκθεση μπορείτε να βρείτε εδώ.

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Η υποστήριξή της κατηγορίας υπό το πρίσμα του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΥΔΕΛΗ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ