logo-print

Αρμοδιότητα για την άσκηση ελέγχου νομιμότητας επί απόφασης για διαγραφή υποψήφιου διδάκτορα

Δεν υφίσταται αρμοδιότητα των οργάνων διοίκησης Πανεπιστημίου για την άσκηση ελέγχου νομιμότητας επί απόφασης Γ.Σ. Σχολής, περί διαγραφής υποψηφίου διδάκτορα, λόγω έλλειψης επιστημονικής προόδου της εκπόνησης της διδακτορικής του διατριβής

29/03/2016

16/11/2017

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Η υποστήριξή της κατηγορίας υπό το πρίσμα του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΥΔΕΛΗ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα όργανα διοίκησης Πανεπιστημίου δεν είναι αρμόδια για την άσκηση ελέγχου νομιμότητας επί απόφασης Γενικής Συνέλευσης Σχολής, με την οποία διεγράφη υποψήφιος διδάκτορας, λόγω έλλειψης επιστημονικής προόδου της εκπόνησης της διδακτορικής του διατριβής, σύμφωνα με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 61/2016 γνωμοδότησή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, δεν υφίσταται αρμοδιότητα των οργάνων διοίκησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και των οργανικών μονάδων αυτού, όπως η Σύγκλητος του Ιδρύματος, ο Κοσμήτορας μαι η Κοσμητεία της οικείας σχολής, για την άσκηση ελέγχου νομιμότητας, κατόπιν ένστασης, επί απόφασης Γενικής Συνέλευσης Σχολής, περί διαγραφής υποψηφίου διδάκτορα, λόγω έλλειψης επιστημονικής προόδου της εκπόνησης της διδακτορικής του διατριβής.

Η γνωμοδότηση εκδόθηκε έπειτα από σχετικό ερώτημα του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και αφορά διδακτορικό φοιτητή της Σχολής Επιστημών Πληροφορίας, ο οποίος, σύμφωνα με τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος, είχε ξεπεράσει την επταετία δίχως να επιδείξει τη δέουσα επιμέλεια και πρόοδο.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 7 του ν. 3086/2002, οι γνωμοδοτήσεις δεν δημιουργούν δικαίωμα υπέρ οποιουδήποτε τρίτου, πριν από την αποδοχή τους με επισημειωματική πράξη από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον αρμόδιο Υπουργό, ή το Διοικητικό Συμβούλιο Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου ή άλλο κατά νόμο αρμόδιο όργανο αυτού ή Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής ή από τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας. Μετά την αποδοχή τους οι γνωμοδοτήσεις αποτελούν πράξεις, που είναι υποχρεωτικές για τη Διοίκηση ή το Νομικό Πρόσωπο ή την Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή.

Δείτε τη γνωμοδότηση 61/2016 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους εδώ.

Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο - Βιβλιοθήκη Δικάιου Κτηματολογίου Νο 24
Οι πρόσφατες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικας και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας