logo-print

Υποχρεωτική επισήμανση της χώρας προέλευσης του κρέατος και του γάλακτος ζητάει το Ευρωκοινοβούλιο

Το 84% των πολιτών της ΕΕ θεωρούν ότι είναι απαραίτητη η αναγραφή της προέλευσης για το γάλα και το 88% για το κρέας

13/05/2016

16/11/2017

Η ελαττωματική καταγγελία και οι συνέπειές της

ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το αίτημά για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του κρέατος και του γάλακτος, επανέλαβαν οι ευρωβουλευτές την Πέμπτη.

Όπως αναφέρουν στο μη νομοθετικό ψήφισμα, το οποίο υιοθετήθηκε με 422 ψήφους υπέρ, 159 κατά και 68 αποχές, η υποχρεωτική επισήμανση θα βοηθήσει στη διατήρηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα προϊόντα διατροφής, καθιστώντας πιο διαφανή την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

Η επισήμανση της χώρας ή του τόπου προέλευσης πρέπει να καταστεί υποχρεωτική για όλα τα είδη γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων με βάση το κρέας, τονίζουν οι ευρωβουλευτές, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο επέκτασης της επισήμανσης και σε άλλα τρόφιμα που αποτελούνται από ένα μόνο συστατικό ή έχουν ένα κύριο συστατικό.

Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι:

  • το 84% των πολιτών της ΕΕ θεωρούν ότι είναι απαραίτητη η αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος (σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, 2013)

  • το 88% θεωρεί απαραίτητη την επισήμανση προέλευσης του κρέατος (πέρα του βοδινού, χοίρινου, αιγοπρόβειου, και των πουλερικών για τα οποία υπάρχει ήδη η υποχρέωση αναγραφής της χώρας προέλευσης),

  • περισσότερο από το 90% θεωρεί σημαντική και την επισήμανση στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Στο ψήφισμα τονίζεται ότι στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστώθηκε ότι το κόστος της υποχρεωτικής επισήμανσης της χώρας προέλευσης για τα κρέατα θα είναι σχετικά μικρό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει καλέσεις από τον Φεβρουάριο την Επιτροπή να υποβάλει νομοθετικές προτάσεις για την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του κρέατος στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Η Επιτροπή δεν έχει ακόμη προβεί στην κατάθεση τέτοιων προτάσεων, αναφέροντας ως αιτία το πρόσθετο κόστος της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης για τη βιομηχανία και η προσπάθεια αποφυγής της μετακύλισης αυτού του κόστους στους καταναλωτές.

H διεθνής δικαιοδοσία διασυνοριακών διάφορων εταιριών κατά τον κανονισμό 1215/2012 - ΠΠΠ Νο 7 -
Η ανακοπή του άρθρου 933 ΚΠολΔ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΘΡΑΚΟΚΟΙΛΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

send