logo-print

Χρήση φωσφορικών αλάτων στην παρασκευή του γύρου: Σοβαρές επιφυλάξεις από το Ευρωκοινοβούλιο

Οι ευρωβουλευτές εναντιώνονται σε σχετική πρόταση της Επιτροπής υπό τον φόβο σοβαρών επιπτώσεων για την υγεία

02/12/2017

02/12/2017

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η ελαττωματική καταγγελία και οι συνέπειές της

ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Επιμέλεια: Γεώργιος Π. Κανέλλος

Το Κοινοβούλιο ενδέχεται να ασκήσει βέτο σε μία πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το επιτρεπτό της χρήσης φωσφορικών αλάτων στο κρέας του γύρου, βασιζόμενο σε προβληματισμούς για πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών.

Πιο συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της Δευτέρας, 27-11-2017, η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν για την υγεία των καταναλωτών τα φωσφορικά άλατα που χρησιμοποιούνται ως προσθετικά τροφών.  Αντιτάχθηκαν σε μία πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δίνει το ελεύθερο στη χρήση φωσφορικού οξέος, διφωσφορικών και τριφωσφορικών αλάτων, καθώς και των πολυφωσφορικών αλάτων (E 338-452), στο κρέας που προορίζεται για το έδεσμα του γύρου, ασχέτως αν πρόκειται για αρνίσιο, κατσικίσιο, βοδινό ή μοσχαρίσιο κρέας, ή κρέας πουλερικών.

Εάν η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου συνταχθεί με την ένσταση της αρμόδιας Επιτροπής του - κάτι για το οποίο απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Κοινοβουλίου (376 ψήφοι) - η πρόταση θα απορριφθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να επεξεργαστεί  καινούρια.

Οι κανόνες σε επίπεδο ΕΕ δεν επιτρέπουν γενικά την χρήση φωσφορικών αλάτων ως προσθετικών στην παρασκευή κρέατος. Όμως, εξαιτίας μίας σώρευσης εξαιρέσεων στην πορεία των ετών, χρησιμοποιούνται διαρκώς περισσότερο, καθώς έτσι διατηρείται η γεύση και συγκρατείται το νερό.

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι μία επιστημονική έρευνα το 2012 έδειξε μία πιθανή σύνδεση μεταξύ των φωσφορικών αλάτων που χρησιμοποιούνται ως προσθετικά σε τροφές και του αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, η EFSA (η Ευρωπαϊκή Αρχή Ελέγχου Τροφίμων) σε μία έκθεσή της υποστήριζε ότι δεν είναι δυνατό να αποδίδεται αυτός ο κίνδυνος στην εν γένει πρόσληψη φωσφόρου ή φωσφορικών αλάτων που χρησιμοποιούνται ως προσθετικά στις τροφές. Όμως, μία άλλη επιστημονική έρευνα το 2013 πρότεινε επίσης τη σύνδεση μεταξύ της υψηλής σε φώσφορο διατροφής και της αυξημένης θνησιμότητας στον πληθυσμό των ΗΠΑ.

Επόμενα βήματα

Το εν λόγω ψήφισμα ένστασης πέρασε με 32 ψήφους υπέρ και 22 κατά στην ανωτέρω Επιτροπή του Κοινοβουλίου.

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα κληθεί να αποφασίσει σε σχετική ψηφοφορία στη Σύνοδό της που θα γίνει στις 11 με 14 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο.

Η EFSA έχει δηλώσει ότι θα επανεξετάσει το κατά πόσον είναι ασφαλής τελικά η χρήση φωσφορικών αλάτων ως προσθετικών στις τροφές μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Βασική Νομοθεσία Ναυτικού Δικαίου

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η επιμέλεια του παιδιού κατά τον Αστικό Κώδικα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send