logo-print

Ουδετερότητα του Διαδικτύου (Net neutrality): τι σημαίνει και γιατί μας αφορά

Η αρχή της ουδετερότητας του διαδικτύου, η περίφημη net neutrality, έχει επανέλθει για τα καλά στην επικαιρότητα μετά τις νέες αλλαγές που εισηγήθηκε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ (Federal Communications Commission), Thomas Wheeler. Και, ακόμα κι αν δεν το γνωρίζετε, είναι ένα θέμα που σας αφορά άμεσα.

Τι σημαίνει net neutrality;

Η αρχή της ουδετερότητας αποτελεί μία από τις πλέον θεμελιώδεις αρχές στο διαδίκτυο και σημαίνει ότι η πρόσβαση σε όλες τις ιστοσελίδες και τις διαδικτυακές υπηρεσίες θα πρέπει να είναι ίση και να μην καταλαμβάνεται από διακρίσεις με βάση τον χρήστη, το περιεχόμενο, την πλατφόρμα, κλπ. Εξασφαλίζει, δηλαδή, σε κάθε άνθρωπο τη δυνατότητα να δημιουργεί τη δική του ιστοσελίδα/υπηρεσία και να παρέχει ελεύθερη πρόσβαση σε αυτήν.

Χωρίς την εν λόγω αρχή, ο εκάστοτε πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) θα μπορούσε να υποβαθμίζει εσκεμμένα τη δυνατότητα πρόσβασης σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες/υπηρεσίες ή να επιβάλλει επιπλέον χρεώσεις («access fees») για την πρόσβαση σε αυτές. Με βάση τους κανόνες της αγοράς, δε, οι χρεώσεις αυτές θα μετακυλήσουν πιθανότατα στους καταναλωτές-χρήστες (αυξημένες συνδρομές, τέλη κ.ο.κ). Επιπρόσθετα, οι πάροχοι θα είχαν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν αυθαίρετα οποιαδήποτε ιστοσελίδα στην οποία δεν επιθυμεί να έχουν πρόσβαση οι χρήστες, όπως για παράδειγμα τυχόν ανταγωνιστικές ιστοσελίδες/υπηρεσίες.

Οι πολέμιοι της αρχής της ουδετερότητας του διαδικτύου υποστηρίζουν ότι η ενδεχόμενη επιβολή περιορισμών στην πρόσβαση σε κάθε ιστοσελίδα εκ μέρους των παρόχων δεν είναι απαραίτητα κάτι αρνητικό. Με δεδομένο ότι το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας μπορεί να ποικίλει από απλά κείμενα μέχρι video και live streaming, υπάρχει ούτως ή άλλως διαφοροποίηση στο είδος και τον όγκο των δεδομένων που μεταφέρονται ανά περίπτωση. Με την αρχή της ουδετερότητας του διαδικτύου και τις ενιαίες χρεώσεις, οι χρήστες που χρησιμοποιούν το ίντερνετ π.χ. μόνο για mail καταλήγουν να πληρώνουν τα ίδια ποσά με εκείνους που χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο υπηρεσίες, οι οποίες απαιτούν μεταφορά μεγάλου όγκου δεδομένων, όπως για παράδειγμα το live streaming. Υποστηρίζεται, εν ολίγοις, πως το net neutrality καθιστά δύσκολη την αναπλήρωση του κόστους αύξησης της ταχύτητας για τις διαφορετικές online υπηρεσίες και πως σε μια ελεύθερη αγορά ο πάροχος θα πρέπει να μπορεί να εφαρμόζει ξεχωριστές τιμολογιακές πολιτικές ανάλογα με τον τύπο και τον όγκο των δεδομένων που διακινούνται.

Σε μια πραγματικά ελεύθερη αγορά αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να περιέχει δόσεις αλήθειας. Αναρωτηθείτε, όμως, τι θα συμβεί στην περίπτωση που υιοθετηθούν οι αρχές αυτές σε μια μονοπωλιακή αγορά, στην οποία ο πάροχος δε θα έχει το παραμικρό κίνητρο για να προσαρμόσει τις τιμές του. Ή τις «υπόγειες συμφωνίες» που θα μπορούσαν να συναφθούν μεταξύ των παρόχων πρόσβασης στο διαδίκτυο προκειμένου να επιλέξουν ποιες σελίδες και υπηρεσίες θα ευνοήσουν και ποιες όχι. Είναι πραγματικά αυτός ο ρόλος που θέλουμε να δώσουμε στους Παρόχους Υπηρεσιών Διαδικτύου;

Ο άνθρωπος που εισήγαγε τον όρο “net neutrality”, ο διακεκριμένος Καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου Columbia Tim Wu, προειδοποιεί ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η αρχή μια σειράς αρνητικών συνεπειών για το Διαδίκτυο ως εργαλείο ελεύθερου λόγου και πλατφόρμα καινοτομίας με χαμηλό κόστος. «Μέχρι τώρα ήταν δεδομένο πως bloggers, startups και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί θα μπορούν να επικοινωνούν με τον κόσμο μέσω ενός ανοικτού διαδικτύου. Πλέον, θα πρέπει να περιμένουν στην ουρά και να βλέπουν τις μεγάλες εταιρείες να πληρώνουν ταδιόδιαγια μεγαλύτερες ταχύτητεςΤο διαδίκτυο απειλείται να γίνει όπως καθετί άλλο στην Αμερική: άνισο με τρόπο που απειλεί την ευημερία μας μακροπρόθεσμα», καταλήγει ο Tim Wu.

Μια πολύ απλή επεξήγηση του γιατί η ουδετερότητα του διαδικτύου είναι τόσο σημαντική μπορείτε να βρείτε εδώ.

Τελευταία ενημέρωση

Ενόψει των εξελίξεων αυτών, οι κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο δημιούργησαν έναν πανίσχυρο συνασπισμό, προκειμένου να προασπίσουν την ουδετερότητα στο Διαδίκτυο. Ο συνασπισμός αυτός, του οποίου ηγούνται η Google, η Amazon, το eBay, το Facebook, η Microsoft, το Netflix, το Twitter και η Yahoo, στρέφεται με επιστολή του κατά της εισήγησης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC). Χωρίς να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, σε αντίθεση με την πρωτοβουλία  της Mozilla, ο συνασπισμός αυτός ασπάζεται την αρχή της ουδετερότητας και αναδεικνύει μέσω της επιστολής της τα πλεονεκτήματα του ανοικτού διαδικτύου. Ολόκληρη την επιστολή προς την FCC μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Οι αντιδράσεις όμως εναντίον της FCC φαίνεται να λαμβάνουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Πέρα από την πρωτοβουλία των τεχνολογικών κολοσσών, μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών hosting, η Neocities, αποφάσισε να μειώσει την ταχύτητα των συνδέσεων προς τις υπηρεσίες της (bandwidth throttling) για υπολογιστές του δικτύου της FCC. Η μέθοδος, για να καταστεί αυτό τεχνικά εφικτό, έγινε γρήγορα γνωστή στο διαδίκτυο και το παράδειγμα της Neocities ακολούθησαν ανώνυμα κι άλλοι πάροχοι, δίνοντας έτσι μια γεύση στην FCC για το πώς θα ήταν το διαδίκτυο χωρίς τη net neutrality.

Πηγές: arstechnica.com, reddit.com, gigaom.com, theguardian.co.uk, wsj.com
Εικόνα από wikimedia.org

Βασίλης Καρκατζούνης

Δικηγόρος Αθηνών με ειδίκευση σε ζητήματα Δικαίου Διαδικτύου και Νέων Τεχνολογιών.

Έχει συνεργαστεί με ευρύτατο φάσμα επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες και προϊόντα online, παρέχοντας ολοκληρωμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες, σε τομείς...

Ασφαλιστικά μέτρα και ακίνητα Δημοσιεύματα ΕπαΚ Νο 6
Το προσύμφωνο στο κτηματολογικό δίκαιο - Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 23