logo-print

Ελλάδα και Κύπρος στη κορυφή της λίστας με τις καλύτερες παραλίες στην Ευρώπη (video)

97% του συνόλου των υδάτων κολύμβησης στην Ελλάδα αξιολογήθηκαν ως «εξαιρετικής ποιότητας»

25/07/2017

16/11/2017

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η Ευρώπη έχει αμέτρητες πανέμορφες παραλίες και σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), το 96% πληρούν τουλάχιστον τις ελάχιστες απαιτήσεις για την ασφάλεια του νερού.

Η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις χώρες με άριστη ποιότητα παράκτιων υδάτων κολύμβησης.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης που δημοσιεύεται σήμερα, πάνω από το 85 τοις εκατό των περιοχών κολύμβησης που αποτέλεσαν αντικείμενο παρακολούθησης σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2016 πληρούν τα αυστηρότερα πρότυπα «εξαιρετικής ποιότητας» — γεγονός που σημαίνει ότι ήταν, ως επί το πλείστον, απαλλαγμένες από ρύπους επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Οι περιοχές κολύμβησης που πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις ποιότητας που ορίζουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεπέρασαν το 96 τοις εκατό.

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει τη θετική τάση των τελευταίων 40 ετών για ολοένα και καθαρότερα ύδατα σε παραλίες και περιοχές κολύμβησης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στο πλαίσιο της αξιολόγησης συλλέχθηκαν αναλύσεις δειγμάτων υδάτων από περισσότερες από 21 000 παράκτιες και εσωτερικές περιοχές κολύμβησης· έτσι προκύπτει μια καλή ένδειξη των περιοχών που αναμένεται να έχουν την υψηλότερη ποιότητα υδάτων κολύμβησης αυτό το καλοκαίρι. Τα δείγματα των υδάτων κολύμβησης που συλλέγονται παρακολουθούνται για περιττωματική μόλυνση από λύματα και κτηνοτροφικά απόβλητα.

Ακολουθώντας την τάση των τελευταίων ετών, η συντριπτική πλειονότητα των περιοχών κολύμβησης στην Ευρώπη μπορούν να υπερηφανεύονται για την καλή ποιότητα των υδάτων τους. Το 2016, το 96,3 % των περιοχών πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις «επαρκούς ποιότητας» που ορίζονται στην οδηγία της ΕΕ περί υδάτων κολύμβησης. Το ποσοστό αυτό είναι ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το 96,1 % που καταγράφηκε το 2015. Πάνω από το 85 % (85,5) των περιοχών κολύμβησης πληρούσαν τα αυστηρότερα πρότυπα «εξαιρετικής ποιότητας» των υδάτων που ορίζονται στην οδηγία, έναντι ποσοστού 84,4 % το 2015.

Η έκθεση αφορά τοποθεσίες κολύμβησης σε όλη την ΕΕ, στην Αλβανία και στην Ελβετία. Τα ύδατα κολύμβησης στην Ευρώπη είναι πολύ καθαρότερα απ' ό,τι πριν από σαράντα χρόνια, όταν ακόμα μεγάλες ποσότητες ανεπεξέργαστων ή μερικώς επεξεργασμένων αστικών και βιομηχανικών λυμάτων απορρίπτονταν στο νερό. Παράλληλα με την έκθεση, ο ΕΟΠ δημοσίευσε επίσης έναν επικαιροποιημένο διαδραστικό χάρτη με τις επιδόσεις κάθε περιοχής κολύμβησης. Επικαιροποιημένες εκθέσεις ανά χώρα και πληροφορίες σχετικά με την οδηγία διατίθενται στους δικτυακούς τόπους του ΕΟΠ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα ύδατα κολύμβησης.

Άλλα σημαντικά ευρήματα:

Όλες οι δηλωθείσες περιοχές κολύμβησης στην Αυστρία, την Κροατία, την Κύπρο, την Εσθονία, την Ελλάδα, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Λετονία, τη Μάλτα, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία έλαβαν αξιολόγηση τουλάχιστον «επαρκούς ποιότητας» για το 2016.

Σε πέντε χώρες, ποσοστό τουλάχιστον 95 % των υδάτων κολύμβησης αξιολογήθηκαν ως «εξαιρετικής ποιότητας»: στο Λουξεμβούργο (και οι 11 δηλωθείσες περιοχές κολύμβησης), στην Κύπρο (99 % του συνόλου), στη Μάλτα (99 % του συνόλου), στην Ελλάδα (97 % του συνόλου) και στην Αυστρία (95 % του συνόλου).

«Ανεπαρκής» αξιολογήθηκε το 2016 η ποιότητα των υδάτων στο 1,5 % (1,4 % για τις χώρες της ΕΕ) των περιοχών κολύμβησης. Μεταξύ των κολυμβητικών περιόδων του 2015 και του 2016, ο απόλυτος αριθμός των υδάτων κολύμβησης που χαρακτηρίστηκαν «ανεπαρκούς ποιότητας» μειώθηκε, από 383 σε 318 (από 349 σε 302 για τις χώρες της ΕΕ).

Ο υψηλότερος αριθμός περιοχών κολύμβησης με ύδατα «ανεπαρκούς ποιότητας» καταγράφηκε στην Ιταλία (100 περιοχές κολύμβησης ή ποσοστό 1,8 %), στη Γαλλία (82 περιοχές κολύμβησης ή 2,4 %) και στην Ισπανία (39 περιοχές ή 1,8 %).

Η επιμέλεια του παιδιού κατά τον Αστικό Κώδικα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

send