logo-print

Κανόνες για crowdfunding και κρυπτονομίσματα προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Νομικό πλαίσιο για τις αρχικές δημόσιες προσφορές νομισμάτων (Initial Coin Offering) από την ΕΕ

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Σχέδιο για τη δημιουργία νέων κανόνων για τις αρχικές δημόσιες προσφορές νομισμάτων (ICO - initial coin offerings) δημοσίευσε πριν λίγες ημέρες η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ειδικότερα, o Ευρωβουλευτής Ashley Fox (Ηνωμένο Βασίλειο) προχώρησε στην κατάρτιση ενός σχεδίου έκθεσης σχετικά με τους προτεινόμενους κανόνες για τους φορείς εκμετάλλευσης και τις εταιρείες crowdfunding.

Οι εργασίες για τη δημιουργία πλαισίου για τις συγκεκριμένες δραστηριότητες συνεχίζονται από την προηγούμενη χρονιά, έπειτα από την επίσημη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός πλαισίου για τη "χρηματοδότηση crowd και peer-to-peer".

Σύμφωνα με την έκθεση που συνοδεύει την πρόταση του Ashley Fox, το πλαίσιο παρέχει τη δυνατότητα ρύθμισης των πωλήσεων κρυπτονομισμάτων.

Για την καλύτερη κατανόηση της τεχνολογίας Blockchain και των νομικών πτυχών της διαβάστε το σχετικό άρθρο εδώ.

«Ο παρών κανονισμός δίνει τη δυνατότητα στους διεθνείς οργανισμούς που επιθυμούν να αποδείξουν τη νομιμότητά τους να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του.

Παρότι ο κανονισμός αυτός δεν μπορεί να παράσχει λύση για τη ρύθμιση των ICO (initial coin offerings), κάνει ένα πολύ αναγκαίο βήμα προς την επιβολή προτύπων και τη θέση δικλείδων προστασίας σε μία εξαιρετική πηγή χρηματοδότησης για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις», αναφέρει ο Ashley Fox.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών "crowdfunding" θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αντλούν κεφάλαια μέσω των πλατφορμών τους χρησιμοποιώντας ορισμένα κρυπτονομίσματα.

Ωστόσο, ενώ τα ICOs μπορούν να «προσφέρουν νέους και καινοτόμους τρόπους χρηματοδότησης», μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την «πρόκληση σημαντικών κινδύνων για την αγορά, την απάτη και τον κυβερνοχώρο σε σχέση με τους επενδυτές».

Ο προτεινόμενος κανονισμός φαίνεται να εφαρμόζεται μόνο στις δημόσιες πωλήσεις που συγκεντρώνουν λιγότερα από 8 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι πλατφόρμες θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα ανώτατο όριο προσπαθειών και να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες περί τίτλων.

Ο Fox υπογράμμισε τη σημασία της παροχής κάποιων ρυθμιστικών κατευθυντήριων γραμμών για τις δραστηριότητες αυτές, σημειώνοντας ότι «σήμερα οι αρχικές προσφορές νομισμάτων λειτουργούν σε ένα μη ρυθμιζόμενο χώρο και οι καταναλωτές κινδυνεύουν από δόλια δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα σε αυτήν την αγορά».

Δείτε αναλυτικά το σχέδιο εδώ.

Δίκαιο επιταγής - 6η έκδοση
H διεθνής δικαιοδοσία διασυνοριακών διάφορων εταιριών κατά τον κανονισμό 1215/2012 - ΠΠΠ Νο 7 -
send