logo-print

Οι καλύτερες νομικές σχολές στην Ευρώπη και τον κόσμο για το 2017

Που κατατάσσονται οι νομικές σχολές των ελληνικών πανεπιστημίων - Ποιες είναι οι καλύτερες σχολές στην Ευρώπη και τον κόσμο

26/07/2017

16/11/2017

Υποκειμενικά σύνθετες δίκες στις αυτοκινητικές διαφορές - Σειρά ΠΠΔ Νο 5

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η εταιρεία εκπαίδευσης QS δημοσίευσε και φέτος τη λίστα με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, ταξινομημένα ανά περιοχή και αντικείμενο σπουδών.

Η έκδοση του QS World University Rankings για το 2017 περιλαμβάνει ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με τα πανεπιστήμια που διαθέτουν τα καλύτερα τμήματα Νομικής.

Η κατάταξη των πανεπιστημίων (γίνεται με άριστα  το 100) βασίζεται σε διάφορα κριτήρια, όπως ο αριθμός των βιβλιογραφικών αναφορών (citations), η φήμη του ιδρύματος ανάμεσα σε ακαδημαϊκούς αλλά και εργοδότες και άλλα.

Όπως κάθε χρόνο, η πλειονότητα των κορυφαίων νομικών σχολών σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται στις ΗΠΑ, ωστόσο και η Ευρώπη εκπροσωπείται επάξια στη συνολική λίστα.

Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο πίνακα του 2016, οι 5 κορυφαίες νομικές σχολές στην Ευρώπη παραμένουν ίδιες, ωστόσο υπάρχουν ανακατατάξεις αλλά και νέες είσοδοι στις υπόλοιπες θέσεις του πίνακα.

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε τη σχετική λίστα με τις καλύτερες νομικές σχολές στην Ευρώπη, ενώ στην παρένθεση αναφέρεται η θέση του κάθε πανεπιστημίου στην παγκόσμια κατάταξη.

14. (47) Alma Mater Studiorum - University of Bologna: 72.9

Νέα είσοδος στη λίστα με τις 14 κορυφαίες νομικές σχολές στην Ευρώπη και η μοναδική παρουσία ιταλικού πανεπιστημίου στη λίστα.

Η νομική σχολή του Πανεπιστημίου της Μπολόνια άφησε εκτός λίστας κορυφαίες σχολές, όπως αυτή του Πανεπιστημίου του Nottingham, έχοντας πολύ καλή βαθμολογία στην κατηγορία των βιβλιογραφικών αναφορών (78.9).

= 11. (40) Ludwig Maximillians Universitat Munchen: 73.6

Τριπλή ισοβαθμία στην 11η θέση (40η παγκοσμίως) για τρεις νομικές σχολές, μεταξύ των οποίων αυτή του Ludwig Maximillians Universitat Munchen.

Η περίφημη νομική σχολή της Βαυαρίας αποτελεί νέα είσοδο στον πίνακα (άνοδος από τη θέση 48 της παγκόσμιας κατάταξης), έχοντας κορυφαία επίδοση στην κατηγορία της φήμης μεταξύ ακαδημαϊκών (82.7).

= 11. (40) Durham University): 73.6

Η νομική σχολή του Πανεπιστημίου του Durham συνεχίζει την ανοδική της πορεία, καθώς πέρυσι βρέθηκε στην 13η θέση της λίστας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα των βιβλιογραφικών αναφορών (85.6).

=11. (40) Katholieke Universiteit Leuven: 73.6

Το Leuven αποτελεί μακράν το καλύτερο πανεπιστήμιο για να σπουδάσει κανείς νομική στο Βέλγιο, παρά τη μικρή πτώση στον πίνακα (πτώση από τη θέση 9).

Το πανεπιστήμιο, το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από τις Βρυξέλλες, σημείωσε πολύ υψηλή βαθμολογία στην κατηγορία των βιβλιογραφικών αναφορών (85.6).

10. (39) Ruprecht Karls Universitat Heidelberg: 73.8

Το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, σημείωσε ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία στην κατηγορία της φήμης μεταξύ ακαδημαϊκών (83.4), ανεβαίνοντας μία θέση στη σχετική κατάταξη.

Να σημειωθεί πως αποτελεί το παλαιότερο πανεπιστήμιο στη Γερμανία.

9. (37) Queen Mary University of London: 75.1

Άνοδος κατά μία θέση και τη Νομική Σχολή του Queen Mary, μίας από τις κορυφαίες επιλογές για νομικές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το πανεπιστήμιο, το οποίο εδρεύει στο Ανατολικό Λονδίνο, σημείωσε ιδιαίτερα καλό σκορ τόσο στην κατηγορία των βιβλιογραφικών αναφορών (82.3) όσο και στη φήμη μεταξύ ακαδημαϊκών (80.6).

8. (32) Leiden University: 76.4

Το πτυχίο νομικής του Leiden κατατάσσεται ως το καλύτερο στην Ολλανδία, με το πανεπιστήμιο, το οποίο βρίσκεται περίπου 1 ώρα μακριά από το Άμστερνταμ, να πέφτει κατά μία θέση στον πίνακα σε σχέση με το 2016.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νομική σχολή του Leiden σημείωσε ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία στην ακαδημαϊκή φήμη (82.9) και τις βιβλιογραφικές αναφορές (88.1).

7. (26) Universite Paris 1 Pantheon-Sorbonne: 78.5

Πτώση κατά μία θέση και για την περίφημη νομική σχολή της Σορβόννης, η οποία παραμένει η καλύτερη νομική σχολή εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.

Η σχολή διατήρησε το ίδιο συνολικό σκορ με το 2016, με πολύ καλές επιδόσεις στη φήμη μεταξύ ακαδημαϊκών (85.3).

6. (24) University of Edinburgh: 79.1

Αποτελώντας το έκτο παλαιότερο πανεπιστήμιο στον αγγλόφωνο κόσμο, το Εδιμβούργο έχει μια πολύ ισχυρή φήμη αναφορικά με τις νομικές σπουδές που προσφέρει.

Η νομική σχολή του Εδιμβούργου ανέβηκε κατά δύο θέσεις στο σχετικό πίνακα, με υψηλές επιδόσεις σε φήμη μεταξύ ακαδημαϊκών (84,9) και βιβλιογραφικές αναφορές (83.6),

5. (18) King's College London: 80.4

Η νομική σχολή του King’ s κατατάσσεται ως η τρίτη καλύτερη στο Λονδίνο, και η πέμπτη καλύτερη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το King’ s συγκέντρωσε συνολικά πολύ καλή βαθμολογία σε όλους τους τομείς, ιδιαιτέρως όμως στην ακαδημαϊκή φήμη (86.5).

4. (12) University College London: 84.7

Η νομική σχολή του UCL βελτίωσε τη συνολική της βαθμολογία κατά 1,3 μονάδες, παραμένοντας στην 4η θέση της σχετική κατάταξης.

Διαθέτοντας μία εξαιρετική λίστα αποφοίτων, στην οποία συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του κινήματος ανεξαρτησίας της Ινδίας, Mahatma Gandhi, δεν προκαλούν εντύπωση οι επιδόσεις σε ακαδημαϊκή φήμη (89.1) και βιβλιογραφικές αναφορές (88.4).

3. (7) London School of Economics & Political Science: 89.9

Σταθερή στην 3η θέση της Ευρώπης και την 7η στον κόσμο παρέμεινε η νομική σχολή του London School of Ecomomics.

Η σχολή του LSE συγκέντρωσε ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία σε όλες τις κατηγορίες, με την ακαδημαϊκή φήμη (91.4) και τις βιβλιογραφικές αναφορές (91.3) να ξεχωρίζουν.

2. (3) University of Cambridge: 96.2

Αν και η βαθμολογία στην κατηγορία της φήμης ανάμεσα σε εργοδότες έπεσε από 99.2 (το 2016) σε 97.3, το Cambridge βρίσκεται με άνεση στη δεύτερη θέση της λίστας με τις καλύτερες νομικές σχολές στην Ευρώπη και στην τρίτη στον κόσμο.

Η νομική σχολή του Cambridge σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις και στις κατηγορίες της ακαδημαϊκής φήμης (96.9) αλλά και στις βιβλιογραφικές αναφορές (94.8).

1. (2) University of Oxford: 96.6

Η Οξφόρδη αναδείχθηκε και φέτος νικήτρια στην «κόντρα» με το Cambridge για την κορυφή της λίστας με την καλύτερη νομική σχολή στην Ευρώπη, σημειώνοντας τις κορυφαίες επιδόσεις στις κατηγορίες της ακαδημαϊκής φήμη (98.4) και της φήμης ανάμεσα σε εργοδότες (97.4).

Οι δέκα καλύτερες νομικές σχολές στον κόσμο

Αν αναρωτιέστε ποια σχολή άφησε την Οξφόρδη στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, αυτή δεν είναι άλλη από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard.

Η δεκάδα των καλύτερων νομικών σχολών στον κόσμο διαμορφώνεται ως εξής:

1. Harvard University (99.9)

2. University of Oxford (96.6)

3. University of Cambridge (96.2)

4. Yale University (93.4)

5. Stanford University (92.2)

6. New York University (91.3)

7. LSE (89.9)

8. University of Californai, Berkeley (89.1)

9. Columbia University (86.6)

10. University of Chicago (85.5)

Που κατατάσσονται οι νομικές σχολές των ελληνικών πανεπιστημίων

Στον πίνακα με τις καλύτερες νομικές σχολές στον κόσμο του QS συμπεριλαμβάνονται μόνο δύο από τις τρεις νομικές σχολές της χώρας, αυτή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Τόσο η Νομική Θεσσαλονίκης όσο και η Νομική Αθηνών κατατάσσονται στις τελευταίες θέσεις του πίνακα (251-300), με τις επιμέρους βαθμολογίες να διαμορφώνονται ως εξής (σε παρένθεση η θέση στην κατάταξη):

Σχολή Ακαδημαϊκή φήμη Βιβλιογραφικές αναφορές Φήμη μεταξύ εργοδοτών H-index*
Νομική ΕΚΠΑ 44.9 (278) 69.9 (210) 60.5 (182) 55.3 (206)
Νομική ΑΠΘ 50.8 (235) 55.4 (265) 53.9 (242) 45.1 (263)

*Ο δείκτης h-index είναι ένας τρόπος μέτρησης τόσο της παραγωγικότητας όσο και της επίδρασης του δημοσιευμένου έργου ενός επιστήμονα ή ερευνητή. Ο δείκτης βασίζεται στο σύνολο των πιο συχνά αναφερόμενων έργων του ακαδημαϊκού και στον αριθμό των παραπομπών που έλαβαν σε άλλες δημοσιεύσεις.

Σημαντική σημείωση: Το ζήτημα της αξιοπιστίας των κατατάξεων των διαφόρων πανεπιστημίων αποτελεί συχνά αντικείμενο συζήτησης.

Η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί η κάθε εταιρεία για να διαμορφώσει τους σχετικούς πίνακες, αλλά και η ακρίβεια των δεδομένων που χορηγούν τα πανεπιστήμια, αποτελούν ζητήματα που απασχολούν τους ερευνητές και τους ειδικούς στο χώρο της εκπαίδευσης.

Τα στοιχεία του QS, του Times Higher Education και του Shanghai Ranking θεωρούνται τα πλέον αξιόπιστα, και παροτρύνουμε τους ενδιαφερομένους να μελετήσουν αναλυτικά και να συγκρίνουν τα δεδομένα πριν προχωρήσουν στην επιλογή εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Διαβάστε επίσης: Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στη Νομική Αθηνών για το 2017-2018 | Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νομική Θεσσαλονίκης 2017-2018

Βασική Νομοθεσία Ναυτικού Δικαίου

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

O τόπος παροχής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 11

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ