logo-print

Ψεύτικοι λογαριασμοί στο Instagram, παρενόχληση και προσβολή προσωπικότητας [Δικαστική απόφαση ΜΠρΠατρών (Ασφ.Μ.) 295/2020]

Ασφαλιστικά μέτρα για παύση επικοινωνίας και αναρτήσεων στο διαδίκτυο μετά τη διακοπή σχέσης - Απειλή για πρόστιμο και προσωπική κράτηση

Η διακριτική εξουσία του δικαστηρίου στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων ΕΠολΔ 31
Τεχνητή Νοημοσύνη & ανταγωνισμός

Μία ιδιαίτερη απόφαση σχετικά με την προσβολή προσωπικότητας με τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών με τη διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων.

Η υπόθεση αφορά σε ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ένας άντρας (αιτών) κατά μίας γυναίκας (καθ’ ης), λόγω της διαρκούς παρενόχλησης προς το πρόσωπό του με τηλεφωνικές κλήσεις, μηνύματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και χρήση ψεύτικων λογαριασμών.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, οι διάδικοι γνωρίστηκαν μέσω Instagram και ακολούθως άρχισαν να συνομιλούν μέσω Facebook.

Διαβάστε επίσης: Online προσβολή διανοητικής ιδιοκτησίας και προστασία προσωπικών δεδομένων: Μπορούν τα δικαστήρια να ζητούν το email και την IP των χρηστών;

Παρά το γεγονός ότι κατοικούσαν σε διαφορετική πόλη, συνήψαν συναισθηματικό δεσμό, με την καθ’ ης να επισκέπτεται τον αιτούντα τρεις τουλάχιστον φορές σε διάστημα ενός μήνα.

Σύμφωνα με το ιστορικό της απόφασης, η σχέση έληξε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αφού ο αιτών της ζήτησε να διακόψουν τη σχέση τους, η καθ' ης άρχισε να τον παρενοχλεί, μέσω τηλεφώνου, αποστέλλοντας αλλεπάλληλα μηνύματα.

Μετά τον αποκλεισμό που επέβαλε σ' αυτήν ο τελευταίος από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την άρνηση του να απαντήσει στις κλήσεις της, αυτή άρχισε να ενοχλεί τους φίλους του, τους γνωστούς του και τα μέλη της οικογένειας του και να δημιουργεί ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φερόμενο χρήστη τον αιτούντα, στέλνοντας μηνύματα τόσο σ' αυτόν όσο και σε φίλους και συναδέλφους του.

Παρά τις διαρκείς προσπάθειες του αιτούνος να πείσει την καθ' ης να διακόψει οποιαδήποτε επαφή μαζί του και με οποιοδήποτε τρόπο, εκείνη δεν έπαυσε να τον παρενοχλεί, ούτε και μετά την έκδοση προσωρινής διαταγής του Προέδρου Πρωτοδικών Πατρών, δημιουργώντας μάλιστα νέους ψεύτικους λογαριασμούς, στο όνομα του αιτούντος ή τρίτων προσώπων, στη διαδικτυακή πλατφόρμα «Instagram», όπου καταχωρεί συνομιλίες στις οποίες φέρεται να συμμετέχει και ο αιτών με προσβλητικό γι' αυτόν περιεχόμενο.

Το δικαστήριο επεσήμανε πως η συμπεριφορά της καθ' ης ήταν παράνομη και προσβλητική της προσωπικότητας του αιτούντος και δη των ειδικότερων εκφάνσεων της επί της τιμής, της ιδιωτικής ζωής της σφαίρας του απορρήτου, σημειώνοντας πως φορτίζει και διαταράσσει τον ψυχικό του κόσμο και του δημιουργεί προβλήματα στην προσωπική και κοινωνική του ζωή.

Το δικαστήριο, πιθανολογώντας πως ο κίνδυνος επαναλήψεως της συμπεριφοράς της καθ' ης είναι άμεσος και υπαρκτός, έκρινε πως πρέπει να διαταχθούν ασφαλιστικά μέτρα που κρίνονται ικανά να διασφαλίσουν την προσωρινή προστασία του αιτούντος.

Διαβάστε επίσης: Καταδίκη γιαγιάς για την ανάρτηση φωτογραφιών με τα εγγόνια της στο Facebook - Υποχρέωση αφαίρεσης με απειλή χρηματικής ποινής

Ειδικότερα, το δικαστήριο διέταξε την καθ’ης να παύσει να επικοινωνεί με τον αιτούντα (δια ζώσης, τηλεφωνικά) και να τον προσεγγίζει σε απόσταση μικρότερη των πενήντα μέτρων (50) μέτρων και να προβαίνει με οποιονδήποτε τρόπο στο διαδίκτυο σε αναρτήσεις προσβλητικές της προσωπικότητας του αιτούντος.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, το δικαστήριο απείλησε την καθ’ ης με χρηματική ποινή πεντακοσίων ευρώ (500,00) και προσωπική κράτηση διαρκείας τριών (3) μηνών, για κάθε παραβίαση των όρων αυτών.

Η απόφαση είναι διαθέσιμη στην ΤΝΠ Ισοκράτης.

Πηγή φωτογραφίας pixabay.com

Η υποστήριξή της κατηγορίας υπό το πρίσμα του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΥΔΕΛΗ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ανακοπή του άρθρου 933 ΚΠολΔ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΘΡΑΚΟΚΟΙΛΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ