logo-print

Τι προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία για τις ομαδικές απολύσεις;

10/08/2016

16/11/2017

Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Εργατικό Ποινικό Δίκαιο

Με την Οδηγία 98/59/ΕΚ, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου 1998, επιχειρήθηκε η προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών που αφορούν τις ομαδικές απολύσεις.

Η οδηγία απαιτεί από τους εργοδότες να ενημερώνουν και να διαβουλεύονται με τους εκπροσώπους του προσωπικού σε περίπτωση ομαδικών απολύσεων, προσδιορίζει τα σημεία που πρέπει να καλύπτουν αυτές οι διαβουλεύσεις και τις πληροφορίες που ο εργοδότης υποχρεούται να παρέχει, και, τέλος, καθορίζει τη διαδικασία ομαδικής απόλυσης.

Ως ομαδική απόλυση στην Οδηγία ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία ο εργοδότης λαμβάνει απόφαση να απολύσει μια ομάδα εργαζομένων.

Πεδίο εφαρμογής

Η οδηγία 98/59/ΕΚ, η οποία ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη με τον Νόμο 1387/1983, δεν εφαρμόζεται:

  • επί ομαδικών απολύσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο συμβάσεων εργασίας που συνήφθησαν για ορισμένο χρόνο ή για ορισμένη εργασία, εκτός αν οι απολύσεις αυτές γίνουν προ της λήξεως ή εκτελέσεως, των συμβάσεων αυτών·
  • επί των εργαζομένων σε οργανισμούς δημοσίας διοίκησης ή οργανισμούς δημοσίου δικαίου.

Παράλληλα, δεν αφορά στα δικαιώματα των εργαζομένων όταν αλλάζει η ιδιοκτησία μιας επιχείρησης ή η επιχείρηση καθίσταται αφερέγγυα.

Διαβουλεύσεις

Σύμφωνα με την οδηγία, κάθε εργοδότης που εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί σε ομαδικές απολύσεις, πρέπει να πραγματοποιεί διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας.

Οι διαβουλεύσεις πρέπει να καλύπτουν τους τρόπους και τα μέσα για:

  • την αποφυγή ομαδικών απολύσεων ή τη μείωση του αριθμού των θιγόμενων εργαζομένων και
  • τις δυνατότητες άμβλυνσης των συνεπειών μέσω της προσφυγής σε συνοδευτικά κοινωνικά μέτρα με σκοπό τη βοήθεια για την επαναπασχόληση ή τον αναπροσανατολισμό των απολυομένων εργαζομένων.

Πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται από τον εργοδότη

Οι χώρες της ΕΕ δύνανται να θέτουν σε εφαρμογή μέτρα που επιτρέπουν στους εκπροσώπους των εργαζομένων να προσφεύγουν σε εμπειρογνώμονες, σύμφωνα με τους εθνικούς κανόνες. Ο εργοδότης πρέπει να παρέχει στους εκπροσώπους των εργαζομένων όλες τις σχετικές πληροφορίες κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων και πρέπει να τους γνωστοποιεί γραπτώς τα εξής:

  • τους λόγους της απολύσεως·
  • την περίοδο μέσα στην οποία πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι απολύσεις·
  • τον αριθμό και τις κατηγορίες των συνήθως απασχολούμενων εργαζομένων·
  • τον αριθμό και τις κατηγορίες των υπό απόλυση εργαζομένων·
  • τα κριτήρια για την επιλογή των εργαζομένων που θα απολυθούν·
  • τη μέθοδο υπολογισμού αποζημίωσης (κατά περίπτωση).

Διαδικασία της ομαδικής απολύσεως

Ο εργοδότης πρέπει να τηρεί την ακόλουθη διαδικασία:

  • Να κοινοποιεί εγγράφως στην αρμόδια δημόσια αρχή κάθε σχεδιαζόμενη ομαδική απόλυση. Η κοινοποίηση πρέπει να περιέχει κάθε χρήσιμη πληροφορία σχετικά με τη σχεδιαζόμενη ομαδική απόλυση, και τις διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνται, εκτός από τη μέθοδο που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της αποζημίωσης.
  • Εάν οι εργαζόμενοι είναι το πλήρωμα ποντοπόρου σκάφους, ο εργοδότης πρέπει να ενημερώνει τις αρχές της χώρας στην οποία είναι νηολογημένο το σκάφος.
  • Να διαβιβάζει αντίγραφο της κοινοποιήσεως στους εκπροσώπους των εργαζομένων, οι οποίοι δύνανται να υποβάλλουν παρατηρήσεις στην αρμόδια δημόσια αρχή.
  • Οι ομαδικές απολύσεις ισχύουν —το νωρίτερο— 30 ημέρες από την κοινοποίηση και η αρμόδια δημόσια αρχή χρησιμοποιεί αυτή την προθεσμία για να εξεύρει λύσεις.
  • Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να παρέχουν στην αρμόδια αρχή την ευχέρεια συντομεύσεως αυτής της προθεσμίας ή παρατάσεώς της μέχρι 60 ημέρες από την κοινοποίηση, σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να βρεθεί λύση στα προβλήματα. Δύνανται να παρέχονται ευχέρειες μεγαλύτερης παρατάσεως.
  • Ο εργοδότης πρέπει να πληροφορείται την παράταση και τους λόγους της παρατάσεως προ της λήξεως της αρχικής προθεσμίας.
Ένδικη προστασία για ακίνητο φερόμενο ως "άγνωστου" ιδιοκτήτη - Β έκδοση, Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 19 -

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥ

Η ελαττωματική καταγγελία και οι συνέπειές της

ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send