logo-print

Δημοσιεύθηκε η ετήσια Έκθεση για την Προστασία των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η έκθεση συνοψίζει και αναλύει τις πιο σημαντικές εξελίξεις στο πεδίο των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους

02/06/2016

29/01/2018

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Πολιτειολογία

Την ετήσια έκθεση σχετικά με τα Θεμελιώδη Δικαιώματα έδωσε στη δημοσιότητα o Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA).

Η έκθεση συνοψίζει και αναλύει τις πιο σημαντικές εξελίξεις στο πεδίο των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2015 σημειώθηκε πρόοδος στην προστασία και την ενίσχυση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αλλά, παράλληλα, διάφορες εξελίξεις έφεραν στο προσκήνιο νέες προκλήσεις ή επιδείνωσαν ήδη υπάρχουσες.

Στις τελευταίες εντάσσεται, μεταξύ άλλων, η άφιξη πάνω από ένα εκατομμύριο προσφύγων και μεταναστών, που άσκησαν πίεση στα εγχώρια συστήματα ασύλου, ανάμεσα στα οποία και αυτό της Ελλάδας, και ενεργοποιήσαν απειλές για την προστασία των δικαιωμάτων, όπως για παράδειγμα η ξενοφοβία.

Παράλληλα, η περασμένη χρονιά σημαδεύτηκε από μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ε.Ε., η οποίες δρομολόγησαν εξελίξεις που έθεσαν σε κίνδυνο την προστασία των προσωπικών δεδομένων, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την προάσπιση της δημόσιας ασφάλειας.

Τέλος, άλλες προκλήσεις φάνηκαν να είναι πιο επίμονες από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν, όπως για παράδειγμα η μείωση του αριθμού των παιδιών που κινδυνεύουν από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό ή η κοινωνική ένταξη των Ρομά, για τις οποίες ο στόχος που έχει θέσει η Ε..Ε για το 2020 φαίνεται να είναι δύσκολα επιτεύξιμος.

Από την άλλη, υπήρξαν τομείς στους οποίους σημειώθηκε σημαντική πρόοδος.

Για παράδειγμα, ελήφθησαν μέτρα για να καταστεί η δικαστική διαδικασία πιο φιλική προς τα παιδιά, ενώ μια σειρά από πρωτοβουλίες ενίσχυσαν τα δικονομικά δικαιώματα των προσώπων που εμπλέκονται σε ποινικές διαδικασίες.

Ήταν επίσης μια χρονιά ορόσημο για τα δικαιώματα των θυμάτων εγκλημάτων, καθώς η προθεσμία του Νοεμβρίου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας για τα δικαιώματα των θυμάτων πυροδότησε πανευρωπαϊκά μια σειρά από νομοθετικές αλλαγές.

Τέλος, ορόσημο αποτέλεσε και η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης της εφαρμογής από την ΕΕ της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (CRPD) από την αρμόδια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών.

Ήταν η πρώτη φορά που ένας διεθνής οργανισμός εξέτασε το πώς η ΕΕ εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ολόκληρη την έκθεση μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η επιμέλεια του παιδιού κατά τον Αστικό Κώδικα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send