logo-print

«Πράσινο φως» στην αύξηση των επενδύσεων στις χώρες προέλευσης των μεταναστευτικών ροών από το Ευρωκοινοβούλιο

Ενθαρρύνονται οι επενδύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής - Αυστηρότερο πλαίσιο για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας

13/02/2018

14/02/2018

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Επιμέλεια: Γεώργιος Π. Κανέλλος

Στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΕΚ οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν να δοθεί μεγαλύτερος ρόλος στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης, 8-02-2018, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε νομοθεσία που επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) να δανείσει επιπλέον 5,3 δισ. € σε έργα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα, από το ως άνω ποσό, 3,7 δισ. € προορίζονται για έργα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση μεταναστευτικών ζητημάτων.

Άλλες σημαντικές αλλαγές που επήλθαν με την ψήφιση των εν λόγω μέτρων συνιστούν οι εξής:

  • Η εντολή της ΕΤΕ για δανεισμό σε κράτη εκτός ΕΕ αποκτά έναν τέταρτο «υψηλού επιπέδου» στόχο ο οποίος συνίσταται στην αντιμετώπιση των κύριων αιτιών της μεταναστευτικής κρίσης,
  • Ενισχύεται το νομοθετικό πλαίσιο για την αποτροπή της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της φοροαποφυγής, της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, και
  • Διευρύνεται ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής ως στόχος δανεισμού από την ΕΤΕ

Η νομοθεσία σχετικά με τα εξωτερικά κονδύλια της ΕΤΕ υπερψηφίστηκε ως εξής: Η πρόταση που αφορά την «Εγγύηση της ΕΕ προς την ΕΤΕ» υιοθετήθηκε με 487 ψήφους υπέρ, 96 κατά και 42 αποχές, και η πρόταση σχετικά με το «Ταμείο Εγγυήσεων για εξωτερικές δράσεις» επικυρώθηκε με 506 ψήφους υπέρ, 83 κατά και 36 αποχές.

Δήλωση

Η Εισηγήτρια Eider Gardiazabal Rubial (Σοσιαλδημοκράτες, Ισπανία) δήλωσε: «Με την υπερψήφιση αυτών των προτάσεων, θα βελτιώσουμε την δράση της ΕΕ στο εξωτερικό μέσω της ΕΤΕ, αυξάνοντας την επενδυτική δυνατότητά μας στα 32,3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2020, με μία ειδική προσπάθεια στις χώρες της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Έχουμε διασφαλίσει ότι όλες οι χρηματοδοτούμενες από αυτό το πρόγραμμα πρωτοβουλίες συνεισφέρουν στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και κατ’ επέκταση στην εξάλειψη των βασικών αιτιών της μετανάστευσης».

«Επιπλέον, προκειμένου να συμμορφωθούμε με τη συμφωνία του Παρισιού και να τηρήσουμε τη δέσμευσή μας για βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, αυξήσαμε το αναλογούν στην κλιματική αλλαγή ποσοστό επενδύσεων από το 25% στο 35%.»

«Εισαγάγαμε επίσης πολύ πιο αυστηρή νομοθεσία προς αποτροπή της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Προς αυτό το σκοπό, η ΕΤΕ πρέπει να υποβάλλει μία ετήσια έκθεση αναφορικά με την εφαρμογή αυτή της πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων μίας έκθεσης από χώρα σε χώρα, καθώς και μίας λίστας μεσαζόντων με τους οποίους συνεργάζεται.»

Πώς λειτουργεί

Η ΕΕ παρέχει εγγύηση από τον προϋπολογισμό της προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ), με ένα ανώτατο όριο της τάξης των 30 δισ. € (27 δισ. € συν ένα απόθεμα της τάξης των 3 δισ. €) για «εξωτερικές» δράσεις την περίοδο 2014-2020.

Οι νέοι κανόνες θα ελευθερώσουν το απόθεμα των 3 δισ. €. Εξ αυτών, μέχρι 1,4 δισ. € προορίζονται για έργα στον δημόσιο τομέα με σκοπό την καταπολέμηση των βασικών αιτιών της μετανάστευσης. Επιπλέον 2,3 δισ. € για τη δεδομένη περίοδο παρέχονται σε δάνεια στον ιδιωτικό τομέα για έργα που σχετίζονται με τη μετανάστευση, τα οποία, για παράδειγμα, δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης και βελτιώνουν την καθημερινή ζωή, καθώς και το επιχειρηματικό περιβάλλον, αυξάνοντας το «ταβάνι» στα 32,3 δισ. €.

Τα έργα εκτός της ΕΕ υπολογίζονται περίπου στο 10% του συνολικού δανεισμού από την ΕΤΕ.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε μετά την ψηφοφορία στην αρμόδια Επιτροπή.

Βασική Νομοθεσία Ναυτικού Δικαίου

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Υποκειμενικά σύνθετες δίκες στις αυτοκινητικές διαφορές - Σειρά ΠΠΔ Νο 5

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ