logo-print

Δικαστήριο ΕΕ: Σε ισχύ η δέσμευση κεφαλαίων του R. Makhlouf, εξαδέλφου του Bachar al-Assad

Απορρίφθηκε η αναίρεση που είχε ασκήσει ο Makhlouf κατά της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Επιμέλεια: Γεώργιος Π. Κανέλλος

Με την απόφασή του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, 14-06-2018,  το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικυρώνει τη διατήρηση της δεσμεύσεως κεφαλαίων του Rami Makhlouf, εξαδέλφου του Bachar al-Assad, για την περίοδο 2016-2017.

Ειδικότερα, το ΔΕΕ απέρριψε την ασκηθείσα αίτηση αναιρέσεως του Rami Makhlouf κατά της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου T-410/16, μην κάνοντας δεκτό κανέναν από τους τέσσερις λόγους της.

Ιστορικό της υπόθεσης

Από το 2011, το Συμβούλιο έχει εγγράψει το όνομα του Rami Makhlouf στον κατάλογο των προσώπων σε βάρος των οποίων ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν κατά της Συρίας. Ως εκ τούτου, απαγορεύτηκε η είσοδος ή η διέλευση του R. Makhlouf από το έδαφος των κρατών μελών της Ένωσης, ενώ δεσμεύτηκαν τα κεφάλαια και οι οικονομικοί πόροι του. Η εγγραφή του ονόματος του R. Makhlouf στον εν λόγω κατάλογο στηρίζεται στην ακόλουθη αιτιολογία: «Εξέχων επιχειρηματίας δραστηριοποιούμενος στη Συρία με συμφέροντα στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, των μεταφορών και ακινήτων· έχει οικονομικά συμφέροντα ή/και κατέχει ανώτερες και εκτελεστικές θέσεις στη Syriatel, τον μείζονα φορέα κινητής τηλεφωνίας στη Συρία, τις εταιρείες επενδύσεων Al Mashreq, Bena Properties και Cham Holding. Παρέχει χρηματοδότηση και στήριξη στο συριακό καθεστώς μέσω των επιχειρηματικών του συμφερόντων. Είναι ισχυρό μέλος της οικογένειας Makhlouf και συνδέεται στενά με την οικογένεια Assad· είναι εξάδελφος του προέδρου Bashar al-Assad».

Ο R. Makhlouf προσέφυγε ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητώντας να ακυρωθεί η διατήρηση της εγγραφής του ονόματός του στον κατάλογο αυτό για την περίοδο από 29 Μαΐου 2016 έως 31 Μαΐου 2017. Με απόφαση της 18ης Μαΐου 2017, το Γενικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του R. Makhlouf και επικύρωσε τη διατήρηση σε ισχύ των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν σε βάρος του για την περίοδο αυτή. Ο R. Makhlouf, δυσαρεστημένος με την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου, ζήτησε από το Δικαστήριο την αναίρεσή της.

Απόφαση του Δικαστηρίου

Με τη σημερινή απόφασή του, το Δικαστήριο απορρίπτει την αίτηση αναιρέσεως του R. Makhlouf και, ως εκ τούτου, επικυρώνει τη διατήρηση σε ισχύ των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν σε βάρος του για την περίοδο 2016-2017.

Ειδικότερα, το Δικαστήριο εκτιμά ότι το Γενικό Δικαστήριο, καθόσον επέβαλε στον R. Makhlouf να αποδείξει ότι δεν συνδεόταν ή είχε παύσει να συνδέεται με το συριακό καθεστώς, δεν αντέστρεψε το βάρος αποδείξεως. Πράγματι, το Γενικό Δικαστήριο έκρινε ότι, βάσει των στοιχείων της δικογραφίας, το Συμβούλιο όντως απέδειξε ότι ο R. Makhlouf συνδεόταν με το συριακό καθεστώς και του παρείχε στήριξη.

Όσον αφορά το ότι το Γενικό Δικαστήριο παρέλειψε, κατά τον R. Makhlouf, να αποφανθεί επί διαφόρων επιχειρημάτων που αυτός είχε προβάλει πρωτοδίκως, το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι αυτό δεν αληθεύει.

Γίνεται υπόμνηση ότι το Δικαστήριο μπορεί να επιληφθεί αιτήσεως αναιρέσεως, η οποία περιορίζεται σε νομικά ζητήματα, κατά αποφάσεως ή διατάξεως του Γενικού Δικαστηρίου. Καταρχήν, η άσκηση αναιρέσεως δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Εάν είναι παραδεκτή και βάσιμη, το Δικαστήριο αναιρεί την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου. Στην περίπτωση που η υπόθεση είναι ώριμη προς εκδίκαση, το Δικαστήριο μπορεί να αποφανθεί το ίδιο οριστικά επί της διαφοράς. Σε αντίθετη περίπτωση, αναπέμπει την υπόθεση στο Γενικό Δικαστήριο, το οποίο δεσμεύεται από την απόφαση που εξέδωσε το Δικαστήριο στο πλαίσιο της αιτήσεως αναιρέσεως.

Το πλήρες κείμενο της αποφάσεως είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα CURIA

Ερμηνεία κατ΄ άρθρo του ΚΝ 489/1976 περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης"

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Η διακριτική εξουσία του δικαστηρίου στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων ΕΠολΔ 31
send