logo-print

Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές: Η συμμετοχή τους σε αγώνες δεν λογίζεται ως συμμετοχή με χώρα (ΝΣΚ 44/2024 ατομ.)

Για τη συμπλήρωση των 8 χωρών που απαιτούνται για την παροχή ευεργετημάτων σε διακρινόμενους αθλητές δεν υπολογίζονται οι αθλητές που δεν συμμετέχουν με τη σημαία της χώρας τους

16/04/2024

16/04/2024

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός Δ έκδοση Ν. 4067/2012

Αριθμ. Ερωτήματος: Το υπ’ αριθμ. πρωτ. οικ.ΓΓΑ/3830/08-02-2024 έγγραφο της Διεύθυνσης Αγωνιστικού Αθλητισμού / Τμήμα Υγρού Στίβου και Μαχητικών Αθλημάτων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Περίληψη Ερωτήματος: Εάν αθλητής που συμμετέχει σε Παγκόσμιο ή Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με τη σημαία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και όχι με τη σημαία της χώρας του, η εν λόγω συμμετοχή θα λογιστεί ως συμμετοχή με χώρα, κατά την έννοια του άρθρου 34§2 ν.2725/1999, προκειμένου να τύχει των ευεργετημάτων διακρινομένου αθλητή του ως άνω νόμου.

Επί του ως άνω ερωτήματος γνωμοδοτούμε ως ακολούθως:

Ιστορικό

Στο έγγραφο ερώτημα της υπηρεσίας και τα στοιχεία του φακέλου που το συνοδεύουν, εκτίθεται το ακόλουθο πραγματικό:

1. Στη Διεύθυνση Υγρού Στίβου και Μαχητικών Αθλημάτων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού εκκρεμούν αιτήσεις αθλητών για την εγγραφή τους στον ειδικό πίνακα διακρινομένων αθλητών και στη συνέχεια για τη χρήση των προνομίων για την εισαγωγή τους στα Α.Ε.Ι.

2. Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ζίου Ζίτσου U16, U18, U19 το έτος 2023, υπό τη σημαία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (Ju Jitsu International Federation JJIF) με συνέπεια οι εν λόγω συμμετοχές να υπολογιστούν ως συμμετοχές αθλητών στις αγωνιστικές κατηγορίες και στα επίσημα φύλλα αγώνων και όχι ως συμμετοχές χωρών, προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός συμμετοχής οκτώ (8) τουλάχιστον χωρών για να τύχουν των προνομίων του άρθρου 34 ν.2725/1999.

Σημειωτέον ότι το ως άνω άθλημα δεν περιλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Διαβάστε σχετικά: Προνόμια διακριθέντων αθλητών

Ερμηνεία και υπαγωγή διατάξεων.

Από τις προαναφερόμενες διατάξεις, ερμηνευόμενες αυτοτελώς, αλλά και σε συνδυασμό μεταξύ τους, ενόψει και όλου του νομικού πλαισίου εντός του οποίου εντάσσονται, του σκοπού που εξυπηρετούν και την υπαγωγή σ΄ αυτές των πραγματικών περιστατικών, που μας τέθηκαν υπόψη από την ερωτώσα υπηρεσία, συνάγονται τα ακόλουθα:

5. Mε τις διατάξεις του άρθρου 34 του ν.2725/1999 θεσπίζονται συγκεκριμένα ευεργετήματα για τους αθλητές που επιτυγχάνουν τις καθοριζόμενες στις διατάξεις αυτές αγωνιστικές διακρίσεις (ΣτΕ 1691/2019). Απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγνώριση της ως άνω εξαιρετικής αυτής αγωνιστικής διάκρισης και της παροχής των ευεργετημάτων είναι η συμμετοχή στη διοργάνωση εθνικών ομάδων από οκτώ (8) τουλάχιστον χώρες προκειμένου για τα ομαδικά αθλήματα και για τα ατομικά αθλήματα η συμμετοχή οκτώ (8) τουλάχιστον αθλητών ανά αγώνισμα από οκτώ (8) τουλάχιστον χώρες στο αγώνισμα που σημειώθηκε η διάκριση.

Ως χώρα νοείται κατοικημένο τμήμα της επιφάνειας της γης με καθορισμένη έκταση και συγκεκριμένη πολιτική και πολιτειακή οργάνωση και διαθέτει κρατική υπόσταση (Γ. Μπαμπινιώτης Λεξικό Νέας Ελληνικής Γλώσσας).

Όπου ο νόμος ήθελε για τις ως άνω αγωνιστικές διακρίσεις, όπως κατά την πανδημία από τον κορωνοϊό covid-19 τη συμμετοχή λιγότερων των οκτώ (8) χωρών, αυτό όρισε ρητά (άρθρο 63§2 ν.4809/2021 (Α΄ 102), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 ν.5025/2023 (Α΄ 42)) και μάλιστα μόνο για τα έτη 2020, 2021 και 2022.

6. Στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με το διδόμενο ιστορικό, Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ζίου Ζίτσου U16, U18 και U19 το 2023 υπό τη σημαία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ju Jitsu International Federation JJIF) με αποτέλεσμα οι εν λόγω συμμετοχές να υπολογισθούν ως συμμετοχές αθλητών στις αγωνιστικές κατηγορίες και στα επίσημα φύλλα αγώνων, αλλά όχι και ως συμμετοχές από χώρες.

7. Συνεπώς ορθά η συμμετοχή των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους ως άνω αγώνες με τη σημαία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας δεν λογίστηκε ως συμμετοχή τους από χώρες συμμετοχής.

Απάντηση

10. Σύμφωνα με τα προεκτεθέντα, στο ερώτημα που υποβλήθηκε, γνωμοδοτώ ότι αν σε διοργάνωση αγώνων που σημειώθηκαν εξαιρετικές αγωνιστικές διακρίσεις συμμετέχουν οκτώ (8) αθλητές και οι έξι (6) από αυτούς συμμετέχουν με τη σημαία της χώρας τους και υπό τον επίσημο φορέα αυτής και δύο (2) αθλητές διαφορετικής εθνικότητας συμμετέχουν με τη σημαία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας δεν λογίζεται ότι συμμετείχαν αθλητές από οκτώ (8) διαφορετικές χώρες.

Δίκαιο επιταγής - 6η έκδοση
Κώδικας Ποινικής Δικονομίας -Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - Τόμος Ι - Β έκδοση

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ