logo-print

Δικαστήριο διέταξε πάροχο ίντερνετ να αποκαλύψει τους συνδρομητές που "κατέβασαν" παράνομα ταινίες

Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21

Μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση εξέδωσε ομοσπονδιακό δικαστήριο στον Καναδά σχετικά με το παράνομο “κατέβασμα” (downloading) αρχείων από το διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο διέταξε την TekSavvy Solutions Inc., έναν καναδικό πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου (Internet Service Provider), να παραδώσει λίστα με τα ονόματα και τις διευθύνσεις IP πελατών του, οι οποίοι είναι ύποπτοι για παράνομο downloading ταινιών.

 Η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης έπειτα από αίτημα της Voltage Pictures LLC, παραγωγού εταιρείας της ταινίας “The Hurt Locker”.

Η απόφαση συγκεντρώνει το ενδιαφέρον εκατομμυρίων χρηστών όχι μόνο στον Καναδά αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς η τεχνική δωρεάν διαμοιρασμού (peer-to-peer file sharing) αρχείων που προστατεύονται με βάση νόμους για την πνευματική ιδιοκτησία, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των χρηστών του ίντερνετ.

Σημασία

Η απόφαση του δικαστηρίου έχει πολλαπλή σημασία. Αφ’ ενός έρχεται σε αντίθεση με αρκετές προηγούμενες αποφάσεις επί σχετικών υποθέσεων, οι οποίες αρνήθηκαν την παροχή τέτοιων στοιχείων σε κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων. Αυτό σημαίνει πρωτίστως ότι γίνεται μια προσπάθεια να δοθεί ένα μήνυμα στους χρήστες του διαδικτύου πως ο παράνομος διαμοιρασμός αρχείων δεν μπορεί να καλυφθεί πίσω από την ανωνυμία που προσφέρει το διαδίκτυο.

Αφ’ ετέρου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εξωδικαστική συνέχεια της υπόθεσης, το πως δηλαδή θα χειριστεί η Voltage τις πληροφορίες που θα λάβει. Είναι ένα θέμα που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή , καθώς ήδη κάποιες εταιρείες έχουν αποπειραθεί να στραφούν απευθείας εναντίον των χρηστών για τέτοιες παραβάσεις, αντιμετωπίζοντας, μεταξύ άλλων, δύο μεγάλα προβλήματα.

Το ένα επαφίεται στο γεγονός ότι είναι, για τεχνικούς λόγους, αμφίβολο το κατά πόσον οι διευθύνσεις IP μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ορθή ταυτοποίηση των χρηστών. Το δεύτερο αφορά τις αντιδράσεις των χρηστών του διαδικτύου, αλλά και άλλων εταιρειών, καθώς πολλάκις στο παρελθόν τέτοιες κινήσεις έχουν συναντήσει σθεναρή αντίσταση.

Γι’ αυτούς τους λόγους άλλωστε, η απόφαση ορίζει ρητά ότι οποιαδήποτε επικοινωνία της Voltage με τους πελάτες που βρίσκονται στην επίμαχη λίστα θα πρέπει να εγκριθεί από το δικαστήριο, ενώ στα γράμματα που ενδεχομένως να αποσταλούν προς αυτούς, θα πρέπει να αναφέρεται με έντονα γράμματα ότι δεν υπάρχει προς το παρόν καμία επίσημη κατηγορία παραβίασης πνευματικής ιδιοκτησίας προς τον συγκεκριμένο χρήστη από οποιοδήποτε δικαστήριο.

Copyright trolls

Η TekSavvy από τη μεριά της χαρακτήρισε θετική την απόφαση του δικαστηρίου, τόσο για την ίδια όσο και για τους πελάτες της. Ο λόγος είναι ότι η εταιρεία κατάφερε να τεθούν με την απόφαση ασφαλιστικές δικλίδες, οι οποίες αν δεν τηρηθούν, τότε δε θα δοθεί στον αντίδικο κανένα στοιχείο σχετικό με τους συνδρομητές.

Τη θέση αυτή υποστήριξε και ο Καναδός καθηγητής του δικαίου του διαδικτύου, David Fewer, ο οποίος τόνισε ότι η απόφαση κλείνει το δρόμο για την δραστηριοποίηση των copyright trolls στον Καναδά.

Copyright trolls ονομάζονται οι κάτοχοι δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, οι οποίοι επιδιώκουν καταχρηστικά και οπορτουνιστικά να αποσπάσουν αποζημιώσεις δια της δικαστικής οδού, αλλοιώνοντας –κατά πολλούς επικριτές- τον κύριο σκοπό του νόμου, που είναι η προστασία της πνευματικής δημιουργίας.

Μεσιτεία Ακινήτων - Δημοσιεύματα ΕπΑΚ Νο 5
Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
send