logo-print

Η απονομή δικαιοσύνης στην Ελλάδα σε αριθμούς (Πίνακες)

Πόσος χρόνος χρειάζεται για τη διεκπεραίωση υποθέσεων, πόσους δικαστές και δικηγόρους έχει η Ελλάδα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ΕΕ

21/06/2018

31/08/2018

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τον πίνακα αποτελεσμάτων της ΕΕ στον τομέα της δικαιοσύνης για το 2018 (THE 2018 EU JUSTICE SCOREBOARD).

Ο πίνακας, ο οποίος καταρτίστηκε με στοιχεία του 2016, παρέχει μια συγκριτική επισκόπηση της αποτελεσματικότητας, της ποιότητας και της ανεξαρτησίας των συστημάτων απονομής δικαιοσύνης στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Δείτε τα αντίστοιχα στοιχεία της έκθεσης για τα έτη 2015, 2016 και 2017.

Σκοπός του πίνακα αποτελεσμάτων είναι να στηρίξει τις προσπάθειες των εθνικών αρχών να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των οικείων συστημάτων απονομής δικαιοσύνης.

Το ελληνικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης μέσα από αριθμούς

Ο πίνακας περιλαμβάνει πολλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το ελληνικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης, οι μεταρρυθμίσεις του οποίου, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, παρακολουθούνται στενά στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της χώρας μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί ορισμένες εξελίξεις στην ηλεκτρονική δικαιοσύνη στην Ελλάδα (βλέπε εδώ και εδώ), οι οποίες δεν έχουν ληφθεί υπόψη λόγω του χρονικού πλαισίου των στοιχείων της έρευνας.

Από τους υψηλούς απαιτούμενους χρόνους επίλυσης διαφορών έως τη χαμηλή διαθεσιμότητα ηλεκτρονικών μέσων και τη χαμηλή χρήση τεχνολογίας μεταξύ δικαστηρίων και δικηγόρων, η εικόνα του ελληνικού συστήματος απέχει αρκετά από το να χαρακτηριστεί ικανοποιητική.

Ειδικότερα, παρά τις ενδείξεις βελτίωσης, η Ελλάδα διαθέτει ακόμα έναν από τους υψηλότερους χρόνους διεκπεραίωσης υποθέσεων, είτε πρόκειται για διοικητικές υποθέσεις είτε για αστικές/εμπορικές.

 

Ιδιαίτερα υψηλός και ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων ενώπιον διοικητικών δικαστηρίων. Για την ακρίβεια με διαφορά ο υψηλότερος στην ΕΕ.


 

Η καθυστέρηση της απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα αποκτά ξεχωριστή σημασία, δεδομένου ότι η χώρα δαπανά χρήματα άνω του μέσου όρου της ΕΕ στα δικαστήρια, ενώ διαθέτει μεσαίο προς υψηλό αριθμό δικαστών και υψηλό αριθμό δικηγόρων ανά κάτοικο.

Κακές επιδόσεις σε επίπεδο ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις ως προς τη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών μεταξύ δικαστηρίων και δικηγόρων:


 

Αρκετά προβληματική είναι όμως και η επικοινωνία με τους πολίτες, καθώς από την έκθεση φαίνεται ότι δεν υπάρχουν online διαθέσιμες πληροφορίες σε πολλά ζητήματα σχετικά με το σύστημα απονομής δικαιοσύνης:

 


Χαμηλές επιδόσεις για την Ελλάδα και στη δυνατότητα online πρόσβασης των πολιτών σε δικαστικές αποφάσεις:

 

Ανύπαρκτη - σε αντίθεση με την πλειονότητα των χωρών της ΕΕ - η παρουσία των δικαστηρίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και άλλων μορφών επικοινωνίας με το ΜΜΕ:

 

Σε κάθε περίπτωση, η αντίληψη για την ανεξαρτησία των δικαστηρίων και των δικαστών παραμένει «αρκετά καλή» στην ελληνική κοινή γνώμη:

Δείτε αναλυτικά την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εδώ.

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο - Βιβλιοθήκη Δικάιου Κτηματολογίου Νο 24