logo-print

Την καταδίκη της Ελλάδας στην υπόθεση της Κλωστουφαντουργίας πρότεινε η Γενική Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της ΕΕ

Κρατικές ενισχύσεις: Η αναστολή δημοσίων πλειστηριασμών με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ήταν αντίθετη προς τις υποχρεώσεις της Ελλάδας

11/10/2017

16/11/2017

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση

Την καταδίκη της Ελλάδας στην υπόθεση της κρατικής ενίσχυσης υπέρ της Ενωμένης Κλωστουφαντουργίας πρότεινε η Γενική Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις προτάσεις του που δημοσιεύθηκαν χθες, η Γ.Ε. Eleanor Sharpston διαπιστώνει ότι η Ελλάδα, μη λαμβάνοντας εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανάκτηση της κρατικής ενισχύσεως χορήγησε υπέρ της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας ΑΕ, καθώς και μην ενημερώνοντας επαρκώς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα μέτρα αυτά, παρέβη τις υποχρεώσεις της.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (υπόθεση SA.26534), η Ελλάδα όφειλε να ανακτήσει εντός τεσσάρων μηνών τις ασυμβίβαστες ενισχύσεις που χορήγησε στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, δηλαδή την κρατική εγγύηση του 2007 και την αναδιάταξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών κοινωνικής ασφάλισης το 2009, καθώς και να ενημερώσει επαρκώς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα απαραίτητα μέτρα προς αυτό το σκοπό.

Το συνολικό ποσό της παράνομης ενισχύσεως υπολογιζόταν σε 30,57 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, η Ελλάδα δεν ανέκτησε τις εν λόγω ενισχύσεις εντός τεσσάρων μηνών, ως όφειλε. Επίσης, η Ελλάδα συνεχίζει να μην έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την εκτέλεση της απόφασης.

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 30ής Δεκεμβρίου 2015 οι ελληνικές αρχές ανέστειλαν για έξι μήνες τη διαδικασία των δημόσιων πλειστηριασμών για την εκποίηση της περιουσίας της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας με σκοπό την διερεύνηση του ενδεχόμενου επανέναρξης της λειτουργίας της, δίχως να έχουν ανακτηθεί οι ασυμβίβαστες ενισχύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν έχει ενημερώσει επαρκώς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις σχετικές ενέργειες για την εκτέλεση της απόφασης.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή άσκησε την παρούσα προσφυγή παραβάσεως κράτους μέλους.

Μεταξύ άλλων η Γεν. Εισαγγελέας επισημαίνει πως «μολονότι όλα τα μέτρα για την εφαρμογή της αποφάσεως περί ανακτήσεως (η κήρυξη της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας σε πτώχευση, η αναγγελία των απαιτήσεων στη γραμματεία πτωχεύσεων και η σύνταξη του πίνακα κατατάξεως στον οποίο συμπεριλαμβάνονται οι απαιτήσεις που απορρέουν από την παράνομη κρατική ενίσχυση) ελήφθησαν μετά την προθεσμία ανακτήσεως που είχε τάξει η Επιτροπή, η Ελλάδα δεν ζήτησε από την Επιτροπή πρόσθετο χρόνο για την εφαρμογή της αποφάσεως περί ανακτήσεως σύμφωνα με τις εθνικές της διαδικασίες».

Ως προς την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αναστολή των δημοσίων πλειστηριασμών των περιουσιακών στοιχείων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, η Γεν. Εισαγγελέας σημειώνει ότι δεν προκύπτει καμία ένδειξη ότι η Ελλάδα συμπεριέλαβε την Κομισιόν στη διαδικασία, όπως έπρεπε να πράξει στο πλαίσιο του καθήκοντος ειλικρινούς συνεργασίας.

Επομένως, η Γεν Εισαγγελέας θεωρεί ότι η αναστολή των δημοσίων πλειστηριασμών με την ΠΝΠ, προκειμένου να εξεταστεί ένα σχέδιο επανεκκινήσεως των δραστηριοτήτων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, ήταν αντίθετη προς τις υποχρεώσεις που η Ελλάδα υπέχει από την απόφαση περί ανακτήσεως και από το καθήκον συνεργασίας.

Δείτε αναλυτικά τις προτάσεις εδώ.

Η αοριστία των ανακοπών του ΚπολΔ - Δημοσιεύματα ΕπολΔ Νο 29

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Εργατικό Ποινικό Δίκαιο