logo-print

Η Γαλλία επιτρέπει τον "βαθύ ύπνο" για ασθενείς σε τερματικό στάδιο

18/03/2015

16/11/2017

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το Γαλλικό κοινοβούλιο ψήφισε με ιδιαίτερα μεγάλη πλειοψηφία υπέρ νόμου που επιτρέπει σε ασθενείς που βρίσκονται σε τερματικό στάδιο να σταματήσουν τη θεραπεία τους και να εισέλθουν σε “βαθύ ύπνο” έως ότου πεθάνουν.

Το μέτρο αυτό υποκαθιστά στην ουσία τις προσπάθειες για νομιμοποίηση της ευθανασίας, ενός ζητήματος που παραμένει έντονα αμφιλεγόμενο στη Γαλλία.

Έπειτα μάλιστα από τις έντονες αντιδράσεις που είχε προκαλέσει ο νόμος για το γάμο των ομοφυλόφιλων το 2012, ο Ολάντ, ο οποίος βρίσκεται υπό διαρκή πίεση λόγω της οικονομικής κατάστασης στη Γαλλία, θεώρησε τον “βαθύ ύπνο” ως μία πιο ευρέως αποδεκτή λύση.

Η κυβέρνηση Ολάντ, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι με το νέο νόμο δίνεται στην πράξη η δυνατότητα σε ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στο θάνατο, να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο της ζωής τους.

Να σημειωθεί ότι ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στα άτομα αυτά να κάνουν εκ των προτέρων νομικά δεσμευτικές δηλώσεις πως δεν επιθυμούν να κρατιούνται στη ζωή με τεχνητά μέσα, σε περίπτωση που δεν είναι σε θέση να το αποφασίσουν στο μέλλον.

Οι δηλώσεις αυτές ισχύουν ήδη στη Γαλλία, είχαν, όμως, ισχύ μέχρι 3 χρόνια και οι γιατροί είχαν την ευχέρεια να τις αγνοήσουν.

Το αξιοσημείωτο είναι πως η πλειοψηφία της γαλλικής κοινωνίας θεωρεί ότι το μέτρο δε “φτάνει αρκετά μακριά”, όπως φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις.

Σε γκάλοπ που διεξήχθη το περασμένο σαββατοκύριακο το 96% των Γάλλων δήλωσε σύμφωνο με το μέτρο, ενώ το 80% εξέφρασε την άποψη ότι θα έπρεπε να νομιμοποιηθεί η ευθανασία.

Ο νόμος θα σταλεί προς εξέταση στη γαλλική Γερουσία πριν το καλοκαίρι.

Πηγή: theguardian.com

Η διακριτική εξουσία του δικαστηρίου στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων ΕΠολΔ 31
Η διακριτική εξουσία του δικαστηρίου στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων ΕΠολΔ 31
send